De familienaam: Van der Pol en Van der Pal
De familienaam Van der Pal is niet gebruikt voor de invoering van de Burgerlijke Stand door Napoleon in 1811. De drie bekende generaties daarvoor gebruikten slechts voornaam en patroniem (vaders naam): Gerrit Johannes, Johannes Gerrits en Jelke Johannes.
Het is de generatie van Oene Jelkes die een achternaam moet aannemen. Oene heeft twee oudere broers en het is opvallend dat de oudste - Johannes - de familienaam Roersma aanneemt en de beide jongere broers voor Van der Pol kiezen. De meest aannemelijke oorsprong van de naam Van der Pol ligt bij het Friese woord 'pôle' dat zoveel betekent als verhoogd stuk grasland, omgeven door sloten. Zo'm min of meer geografische aanduiding in de familienaam kwam wel vaker voor. Misschien stonden ze toch al wel bekend als de familie die daar op de pôle woont, 'dy fan 'e pôle'. Maar het blijft giswerk. De spelling met de 'o' in plaats van de later gebruikte 'a' duurt ongeveer drie generaties. Bij zijn huwelijk in 1836 lijkt Wiebe Oenes het zelfs met zijn vader oneens te zijn over de spelling van de naam. In de huwelijksakte wordt vaders naam met een duidelijke 'o' gespeld als Pol, maar heeft de ambtenaar zijn best gedaan om bij de bruidegom zelf de letter van een 'buikje' te voorzien, zodat er Pal staat. Misschien op aanwijzen van Wiebe zelf? De trouwakte met Wijbe van der Pal en Oene Jelkes van der Pol
De laatste die Van der Pol gebruikt is Jelke Wiebes. Bij enkele transacties in 1901 en 1918 wordt zijn naam met een 'o' gespeld. Bij de huwelijken van enkele van zijn kinderen wordt echter ook de naam Van der Pal met een 'a' geschreven.
Hierna wordt de familienaam definitief als Van der Pal gebruikt. |