Maarten IJans Beerske
Maarten IJans Beerske (Marten IJans, Marten Jans, Beers) - schipper
* 7 oktober 1705?* + 21 november 1780 Getrouwd op 7 december 1732 met: Aaltje Gerlofs * ? + ? NB: Ondanks sterke aanwijzingen ben ik er niet helemaal zeker van dat deze Maarten IJans Beerske mijn directe voorvader is. Ik ben wel zeker van Claas Martens, de volgende generatie, maar kan geen direct bewijs vinden dat Claas werkelijk de zoon van Maarten en Aaltje is. Een deftig en welbezeild smalschipDe vroegste mij bekende Beers is Maarten IJans (ook Marten Jans). Op 15 november 1732 gaan hij en Aaltje Gerlofs in ondertrouw. Er wordt vermeld dat zij beide afkomstig zijn van Het Vliet. Ze trouwen in de Galileeërkerk in Leeuwarden. Hij is dan van beroep schippersgezel.
Marten en Aaltje krijgen drie kinderen: Waarvan alleen van Aaltje (1733) een doopregistratie bewaard gebleven is. In de quotisatiechieren van 1749 komt Marten voor als “klijnschipper”, wonende aan het Noordvliet in Leeuwarden. Het gezin bestond uit 2 volwassenen en drie kinderen en werd voor 20-0-0 aangeslagen. Dit is waarschijnlijk dezelfde als de Marten IJans Beers die op 9 oktober 1744 werd ingeschreven als lid van het grootschippersgilde van Leeuwarden. In 1777 probeert Marten Beerske zijn schip via een veiling te verkopen. Waarom dit via een veiling gebeurde is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat dit drie jaar voor zijn overlijden is, toen hij al ongeveer 68 jaar moet zijn geweest. Het lijkt dat de tijd voor zijn pensioen is aangebroken. De veiling verloopt blijkbaar niet gemakkelijk. Een eerste aankondiging in de Leeuwarder Courant op 17 september, wordt op 4 oktober gevolgd door een tweede aankondiging met dezelfde tekst, maar met vermelding van het waarschijnlijk teleurstellende hoogste bod: ’de zeer geringe som van 450 Caroligulden’. De veiling van 4 oktober levert echter niets nieuws op, want op 18 oktober volgt een derde aankondiging in de Leeuwarder Courant met precies dezelfde tekst als op 4 oktober. Of Marten dit bod aanvaard heeft of toch een hoger bod gekregen heeft, wordt niet vermeld. Wat wel aardig is, is dat in de aankondiging een beschrijving van het schip wordt gegeven: ‘een deftig en welbezeild smalschip, lang over steven 60, wijd 14 en een tweede voet, en bol (of hol) advenant, in den jare 1757 nieuw uitgehaald, en laatst bij Marten Jans Beerske als schipper bevaren, met alle daar zijnde losse goederen van zeil en treil, ankers en touwen &c, leggende op ’t Vliet te Leeuwarden’. Volgens het Leeuwarder Aanvulling Begraafboek is hij op 21 november 1780 in Leeuwarden overleden en begraven te Huizum. Er zijn twee vermeldingen, een waarbij de achternaam Beers en een waarbij de achternaam Beerske wordt gebruikt. Hij was toen 71 jaar en als beroep wordt schipper vermeld. Het Rekenboek van het Grootschippersgilde vermeld baargeld op 23 november 1780.
* Op allefriezen.nl is een registratie in het Doopboek van de Hervormde Kerk in Leeuwarden te vinden dat de doop van een Marten, geboren op 7 oktober 1705, zoon van Jan Martens vermeld. Henk Beers gaat er van uit dat het hier de bovengenoemde Maarten IJans betreft (Leoverdia, 2003), ikzelf ben daar niet zeker van, omdat in het Begraafboek wordt vermeld dat hij in 1780, bij zijn overlijden, 71 jaar oud was. De geboorte- en overlijdensdatum kloppen niet met die leeftijd. Ik gebruik die geboortedatum dan ook alleen met een vraagteken. Maarten IJans Beers Claas Martens Beers >>
|
henkbeersleovardia-2003.pdf | |
File Size: | 5601 kb |
File Type: |